Brødskalaen

22/06/2010

Riktignok er Brødskalaen «gammelt nytt», men jeg mener det er viktig å gjøre flest mulig oppmerksom på denne merkingen, slik at man er i stand til å velge det sunneste brødet!

Brødet er vår viktigste kilde til kostfiber. Jo grovere brødet er, desto mer kostfiber inneholder det. Det anbefales et inntak på 25 – 35 g. kostfiber hver dag. Kostfiber forebygger forstoppelse og reduserer risiko for diabetes- type 2 og hjerte- karsykdommer. Har kan du lese mer om kostfiber.

Næringsmiddelbedriftenes landsforening har utviklet merkeordningen i samarbeid med Baker- og konditoribransjens landsforening, forbrukerrådet, mattilsynet og sosial- og helsedirektoratet.Merkingen finner du på brød og melblandinger, og gjør det lettere å vurdere matvaren og ta informerte valg med hensyn til kosthold og helse.

Brødskalaen forteller deg noe om hvor stor andel sammalt mel og hele korn brødet inneholder – altså hvor grovt brødet er. Slik tyder du merkingen:

  • Fint 0 – 25 % sammalt mel og hele korn.
  • Halvgrovt 25 – 50 % sammalt mel og hele korn.
  • Grovt 50 – 75 % sammalt mel og hele korn.
  • Ekstra grovt 75 – 100 % sammalt mel og hele korn

Velg grovt eller ekstra grovt. Da får du i deg mer kostfiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer enn om du velger et finere brød. Dette bidrar til bedre næringsstatus og færre plager.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: