Ekte varer?

13/09/2010

Jeg er litt skeptisk. Redd for å bli hysterisk, fanatisk og i det hele å vite den skittne sannhet. Hva er det de putter i maten vår som kan være så farlig? Jeg trodde mattilsynet skulle kontrollere maten for alle de farlige stoffene, og forby de som ikke er bra for oss.

Jeg er for at man skal unngå mest mulig bearbeidet mat, spise mindre raffinerte bakeværk og lage mat fra grunnen av. Men det må da vel være trykt å av og til ty til en posesuppe eller å skeie ut med litt vaniljeis en lørdagskveld?

Nå har jeg ihvertfall kjøpt disse bøkene av Mats- Erik Nilsson som avdekker alle hemmelighetene i maten vår. De kommer nok ikke til å bli utlest med det første siden jeg må prioritere lesing av pensum, men med tider og stunder skal jeg få lest de fra perm til perm og forhåpentligvis bli litt klokere? eller forvirret? Hvem vet??

Reklame

5 kommentar til “Ekte varer?”

 1. Henriette said

  Syns nesten det er litt skummelt å lese slike bøker eg, er som deg redd for å bli hysterisk. Prøvar jo å lage mest mulig fro botnen av, men av og til «må» ein berre jukse litt. 🙂

  • blisunn said

   Ja, heilt einig. Eg grugledar meg til å ta fatt på dei – når eg finne tid 🙂 Må nok berre finne en balanse mellom dei reine produkta og av og til «tillate» seg noke halvfabrikat når tid, krefter og kreativitet ikkje strekker til.. – Trur eg 🙂

 2. Heisan, eg har lest desse bøkene og skummelt er rette ordet. Men ein får iallfall meir motivasjon til å lage heimelaga mat:) Skreiv faktisk om dette i Birkebeinermagasinet nummer 05. 🙂

  Kristin

  • blisunn said

   Ja, får håpe det kan trigge motivasjonen litt, og så får ein heller «sjå mellom fingrane» om ein av og til må ty til enklare løysinga.. Då må eg sjå om eg kan fiske opp nr. 05, og sjå kva du har skreve! 🙂

 3. Veronica/Gale Matverden said

  Jeg har bare lest den første, den hemmelige kokken, og jeg er ikke fornøyd. Alt for mye fokus på «aroma er kunstig og maten er kunstig» og ikke hva som EGENTLIG er farlig og bør unngås.

  Det du bør fokusere på er å unngå kunstig søtning, kunstige smaksforsterkere, og noen reagerer også på kunstige farger (derfor bruker alt av godteri «naturens farger», men de kan godt gi reaksjoner og).

  bruk sider som http://www.ukfoodguide.net/enumeric.htm og les hva det ER, er det masse rart i en posesuppe som du ikke ville hatt i suppa hjemme, ikke spis den. Diskuterte nettopp tacokrydder med noen, sansynligvis står salt først, og maltodextrin eller hvetemel som nr to. maltodextrin er en type sukker, rett og slett. Hva skal man med massevis av sukker og stivelse, og ikke krydder? Hæ? Er det mel og sukker som gir maten smak? Hvorfor gidder man å betale for sånt??

  Vit hva ting er, hva du faktisk trenger i dem, og lag selv når du gidder. Jeg kan gjerne kjøpe f eks Fjordland og åt en saus på pose i stad (flytende), for inneholdet var… akseptabelt. Noe Fjordland er rein dritt med alt som er i, mens noe går an, ikke til hverdags, men det går an.

  Jeg liker selv ikke at det er kunstig vanilje som alle tenker smaker som vanilje, men jeg vil ikke forby det, før jeg forby glutamat og aspartam.. så jeg likte derfor ikke den boka for den kunne vært strengere den den burde være det!

  Lan kommentar, men da har jeg sagt det jeg synes 😛 Gjør research på nett selv. Skal få somlet opp en liste med sider jeg har brukt selv på min blogg, men ting tar tid :p… send e-post eller kommenter tilbake så skal jeg svare. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: